Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo este o rasa veche, rudimentara si autentica. Povestea lui se contureaza in negura timpului undeva prin secolul al XVI- lea, in regiunile centrale ale Italiei (Comacchio si Ravenna). In mlastinile de aici, acesti caini erau folositi pentru a aporta vanatul mic din apa (in special pasari de balta). Mirosul ascutit si agilitatea ii ajutau in acest sens.

Spre secolul al XVIII- lea, mlastinile au inceput sa fie drenate pentru a face loc terenului arabil. Astfel cainele nostru a ramas fara activitatea care l-a consacrat si a fost reprofilat de catre crescatori care i-au inoculat un alt talent: descoperirea trufelor. Mirosul extrem de dezvoltat i-a permis sa simta pretioasele ciuperci care se ascund adanc in sol. Drept urmare rasa a ajuns sa creasca si mai mult in ochii pasionatilor de la aceea vreme. Popular in Italia, cainele a inceput sa fie exportat si in tarile vecine, in toata Europa si chiar peste ocean.

Cu toate acestea, crescatorii nu au facut nimic pentru redactarea unui standard si inregistrarea oficiala a rasei. Abia in 1995, la initiativa FCI (Federatia Chinologica Internationala), Lagotto romagnolo a fost recunoscut oficial ca rasa pura.

Pe la 1900, crescatorii au inceput sa faca o contra- selectie a rasei incercand sa contruiasca doua linii: una de vanatoare si una de cautat  trufe. De ce aceasta?! Lagotto era foarte usor de dresat sa caute ciupercile, insa ajuns in padure, instinctul de vanator facea sa fie usor distras de cele din jur, cainele fiind mai greu de controlat. Asa ca s-a incercat inhibarea instinctului de vanator in favoarea celui de cautator. Dar nu s-a reusit intru- totul; este foarte greu sa poti inlatura un instict care a insotit cainele timp de 400 de ani si sa il inlocuiesti cu unul proaspat atribuit (trufele).

Descriere

Lagotto romagnolo este un caine de talie medie, bine proportionat, musculos, cu un corp ce poate fi incadrat intr-un patrat. Capul este relativ mare si este sustinut de un gat gros si puternic.  Ochii sunt rotunzi si mari, paleta de culori fiind generoasa: diferite nuante de maro si chiar portocaliu inchis, in functie de culoarea blanii. Muscatura in foarfece. Urechile triunghiulare au varfuri rotunjite si sunt purtate cazut pe cap.

Blana reprezinta o particularitate a rasei. Asemenea Pudelului, Lagotto nu naparleste, fiind considerat un caine hipoalergenic. Blana este densa, moale si carliontata.  Parul des il protejeaza de potentialele intepaturi ale ghimpilor aflati in tufisurile pe care le cutreiera in cautarea trufelor.  Sunt acceptate multe variante coloristice, de la alb complet la ruginiu, nuante de maro, ruginiu si alb, etc.

Temperament

Fara indoiala este un caine de lucru, care isi da toata silinta sa isi multumeasca stapanul. Este si un caine afectuos si loial, prietenos, devenind astfel si un veritabil caine de familie. Este relativ usor de dresat. Este un caine inteligent care trebuie tintu ocupat tot timpul. Daca nu este stimulat suficient se plictiseste si poate dobandi caracter distructiv.  Se intelege cu alte animale daca este socializat de mic. Are simturile dezvoltate, chiar si cel al proprietatii, astfel ca va semnaliza cand cineva calca teritoriul, devenind astfel si un bun caine de paza.  Sunt buni inotatori si majoritatea adora apa.

Le place sa sape si va pot distruge gradina. Oferiti cainelui un loc special de sapat si veti scapa de probleme. Chiar daca nu folositi Lagotto-ul dumneavoastra pentru cautat trufe, totusi nu ii refuzati jocurile de tipul „cautare- descoperire obiecte”. Le place sa fie stimulati in acest fel.

Intretinere

Acest caine nu naparleste, dar asta nu inseamna ca nu are nevoie de ingrijire. Periodic carliontii trebuie periati, altfel se pot incalci. De doua ori pe ani, parul este tuns. Parul cret are tendinta de a acumula mai usor murdaria, baia fiind necesara din cand in cand. Parul din urechi se smulge periodic pentru a preveni infectiile.

Datorita taliei, Lagotto poate fi un excelent caine de apartament, dar si unul de curte deoarece nu este foarte pretentios. Se simte bine in apartament daca este plimbat zilnic de 3- 4 ori (plimbari scurte) sau 1-2 plimbari lungi. Gradina de flori poate avea de suferit daca patrupedul nu are o groapa cu nisip numai a lui. Vara, oferiti-i placerea unei bai in lac sau piscina.

Sanatate

Rasa veche, Lagotto romagnolo este un caine sanatos, rezistent, care traieste pana la 16 ani. Displazia de sold si epilepsia se intalnesc mai des la aceasta rasa.

Dimensiuni

Masculi: inaltime (43- 49 cm); greutate (13- 16kg)
Femele: inaltime (36- 41 cm); greutate (11- 14 kg).